Roasted Brinjals / Eggplant | Authentic Punjabi Baingan ka Bharta

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Roasted Brinjals / Eggplant | Authentic Punjabi Baingan ka Bharta
Roasted Brinjals / Eggplant | Authentic Punjabi Baingan ka Bharta

Roasted Brinjals / Eggplant | Authentic Punjabi Baingan ka Bharta

This delicious fruit is not only full of flavor, but it also packs a punch when it comes to health benefits.
1. They’re a great source of vitamin C, vitamin K, vitamin B6, thiamine, niacin, magnesium, manganese, phosphorus, copper, fiber, folic acid, potassium, and more.
2. The high fiber content in eggplants, which is a crucial element to maintaining a balanced diet, is a great way to improve your gastrointestinal health.
3. Fibre also helps to improve your heart health! This is because fiber reduces the amount of cholesterol that your body absorbs by binding it with your digestive system’s bile so that your body naturally gets rid of it.
4. Antioxidants are one of the human body’s best defenses against diseases like cancer, as well as many other potential infections.
5. The natural plant compounds that create this coloration have actually been linked to reduced osteoporosis, stronger bones, and even increased bone density. Additionally, the iron and calcium found in eggplants are crucial improving and preserving overall bone health.
6. Eating foods like eggplant that are high in iron can help combat health conditions like anemia.

Ingredients (For 5 people)
– 4 medium-size brinjal
– 3 medium-size Onions
– 5 medium-size tomatoes
– 2 tsp rock salt
– 1/2 tsp red chili powder

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Instructions-
– Roast 4 Brinjals on high flame for 5 min until it turns completely black.
– Dip them in water for about 5 minutes and then peel off the black skin and remove the top.
– Cut it into slices and then mash it with a folk.
– Turn on the flame, add 1 tbsp oil and add roughly chopped onions and stir it until they are translucent.
– Add roughly chopped tomatoes, salt, red chili powder, and stir it well.
– Simmer the flame and put the lid on for 5 min.
– Take the lid off and now on high flame mix it well until you see oil drops in the pan and this process will take 3 min.
– Add the mashed Brinjal in this and give a nice stir to it.
– Simmer the flame and occasionally stir for about 10 minutes.
– Serve it hot.

by Suchita Dudeja

भुना बैंगन / बैगन का भरता रेसिपी

यह स्वादिष्ट फल न केवल स्वाद से भरपूर है, बल्कि स्वास्थ्य लाभ के लिए यह एक पंच भी पैक करता है।
1. वे विटामिन सी, विटामिन के, विटामिन बी 6, थियामिन, नियासिन, मैग्नीशियम, मैंगनीज, फास्फोरस, तांबा, फाइबर, फोलिक एसिड, पोटेशियम, और अधिक का एक बड़ा स्रोत हैं।
2. बैंगन में उच्च फाइबर सामग्री, जो एक संतुलित आहार बनाए रखने के लिए एक महत्वपूर्ण तत्व है, आपके जठरांत्र संबंधी स्वास्थ्य में सुधार करने का एक शानदार तरीका है।
3. फाइबर आपके दिल के स्वास्थ्य को बेहतर बनाने में भी मदद करता है! ऐसा इसलिए है क्योंकि फाइबर आपके पाचन तंत्र के पित्त के साथ आपके शरीर द्वारा अवशोषित होने वाले कोलेस्ट्रॉल की मात्रा को कम करता है ताकि आपका शरीर स्वाभाविक रूप से इससे छुटकारा पा सके।
4. एंटीऑक्सिडेंट कैंसर जैसे रोगों के साथ-साथ कई अन्य संभावित संक्रमणों के खिलाफ मानव शरीर का सबसे अच्छा बचाव है।
5. इस रंग को बनाने वाले प्राकृतिक पौधे के यौगिकों को वास्तव में कम ऑस्टियोपोरोसिस, मजबूत हड्डियों और यहां तक ​​कि हड्डी के घनत्व में वृद्धि से जोड़ा गया है। इसके अतिरिक्त, बैंगन में पाए जाने वाले आयरन और कैल्शियम समग्र हड्डियों के स्वास्थ्य में सुधार और संरक्षण करते हैं।
6. बैंगन जैसे खाद्य पदार्थ जो लोहे में उच्च होते हैं, एनीमिया जैसे स्वास्थ्य स्थितियों का मुकाबला करने में मदद कर सकते हैं।

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सामग्री (5 लोगों के लिए)
– 4 मध्यम आकार का बैंगन
– 3 मध्यम आकार के प्याज
– 5 मध्यम आकार के टमाटर
– 2 चम्मच सेंधा नमक
– 1/2 टीस्पून लाल मिर्च पाउडर

Instructions-
– 4 बैंगन को 5 मिनट तक तेज आंच पर भूनें यह पूरी तरह से काला हो जाता है।
– इन्हें लगभग 5 मिनट तक पानी में डुबोकर रखें और फिर काली त्वचा को छीलें और शीर्ष को हटा दें।
– इसे स्लाइस में काटें और फिर इसे एक लोक के साथ मैश करें।
– आंच को चालू करें, 1 टेबलस्पून तेल डालें और लगभग कटे हुए प्याज डालें और इसे तब तक हिलाएं जब तक वे पारभासी न हो जाएं।
– लगभग कटे हुए टमाटर, नमक, लाल मिर्च पाउडर डालें और इसे अच्छे से चलाएं।
– आंच को मध्यम करें और ढक्कन को 5 मिनट के लिए रख दें।
– ढक्कन को बंद कर दें और अब तेज आंच पर इसे अच्छी तरह से मिलाएं जब तक आपको कड़ाही में तेल की बूंदें दिखाई न दें और इस प्रक्रिया में 3 मिनट का समय लगेगा।
– इसमें मैश किए हुए बैंगन को मिलाएं और इसे अच्छी तरह से हिलाएं।
– आंच धीमी करें और कभी-कभी लगभग 10 मिनट तक हिलाएं।
– गरमागरम सर्व करें ।

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कृपया ध्यान दें उपलब्ध सभी साम्रगी केवल पाठकों की जानकारी और ज्ञानवर्धन के लिए दी गई है। हमारा आपसे विनम्र निवेदन है कि किसी भी उपाय को आजमाने से पहले अपने चिकित्सक से अवश्य संपर्क करें। Read More