Healthy Dry Fruit Cake Recipe

Healthy Dry Fruit Cake
This cake is 71.4% healthier than the usual dry fruit cake. It is devoid of refined sugar and it contains less refined flour.It is a combination of all-purpose flour, semolina, and a little bit of refined flour.It can be enjoyed by everyone in your family. Nonetheless, it tastes better than any dry cake.

Healthy Dry Fruit Cake Ingredients

 Whole wheat flour (1/2 cup)
 Refined flour ( 1/2 cup )
 Semolina ( 3/4 cup )
 Baking soda ( 1 tsp)
 Baking powder ( 1 tsp )
 Jaggery powder ( 1/2 cup )

Wet ingredients

 Yogurt ( 1 cup )
  Vegetable oil ( 1 tbsp )
  Assorted Dry fruit soaked in mixed fruit juice

Instructions

  • Take a bowl, sieve the dry ingredients in the bowl to incorporate air.
  • Add jaggery powder, stir it well.
  • Take another bowl, add all the wet ingredients and whisk it well.
  • Add dry ingredients to the wet ingredients, and mix it using cut and fold technique.
  • Transfer the batter onto a greased container
  • Garnish it with some nuts of your choice.
  • Bake the batter for 45 minutes in preheated oven at 180 deg celsius.
  • Let it cool down for 30 minutes.
  • Demould the cake, drizzle chocolate on top and enjoy.

यह केक सामान्य ड्राई फ्रूट केक की तुलना में 71.4% अधिक स्वास्थ्यवर्धक है। यह परिष्कृत चीनी से रहित है और इसमें कम परिष्कृत आटा शामिल है। यह सभी-प्रयोजन आटा, सूजी और थोड़ा परिष्कृत आटा का एक संयोजन है। यह आपके परिवार में सभी द्वारा आनंद लिया जा सकता है। बहरहाल, यह किसी भी सूखे केक से बेहतर है।

इसे भी पढ़ेंः    घर पर ही बनायें बिना अंडा के नट्स केक बनाने की विधि - Egg less Fruit & Nut Cake recipe in Hindi

सूखी सामग्रियाँ

गेहूं का आटा (1/2 कप)
Ined परिष्कृत आटा ( Refined flour)(1/2 कप)
(सूजी (३/४ कप)
बेकिंग सोडा (1 छोटा चम्मच)
बेकिंग पाउडर (1 चम्मच)
गुड़ का पाउडर (१/२ कप)

गीली सामग्री

दही (1 कप)
वनस्पति तेल (1 बड़ा चम्मच)
मिश्रित फलों को मिश्रित फलों के रस में भिगोया जाता है

निर्देश

एक कटोरा लें, हवा में शामिल करने के लिए कटोरे में सूखी सामग्री को छलनी करें।
गुड़ पाउडर डालें, इसे अच्छी तरह से हिलाएं।
एक और कटोरी लें, उसमें सभी गीली सामग्री डालें और अच्छी तरह से फेंटें।
गीली सामग्री में सूखी सामग्री जोड़ें, और कट और गुना तकनीक का उपयोग करके इसे मिलाएं।
घी वाले कंटेनर पर बैटर को ट्राँफर करें
इसे अपनी पसंद के कुछ नट्स के साथ गार्निश करें।
180 डिग्री सेल्सियस पर पहले से गरम ओवन में 45 मिनट के लिए बल्लेबाज को सेंकना।
इसे 30 मिनट के लिए ठंडा होने दें।
केक को निचोड़ें, ऊपर से चॉकलेट टपकाएं और आनंद लें।

कृपया ध्यान दें उपलब्ध सभी साम्रगी केवल पाठकों की जानकारी और ज्ञानवर्धन के लिए दी गई है। हमारा आपसे विनम्र निवेदन है कि किसी भी उपाय को आजमाने से पहले अपने चिकित्सक से अवश्य संपर्क करें। Read More